• Homepage

  Homepage

  Samen zoeken naar slimme oplossingen

  Samenwerken en samen zoeken naar slimme oplossingen. Dat is waar het over gaat in de wereld van de energie. De vraag naar elektriciteit en gas neemt af en de behoefte aan duurzame energie neemt juist toe. Er zijn steeds meer kleinschalige duurzame initiatieven en pilots rond energiebesparing. Al deze ontwikkelingen hebben het afgelopen najaar een plek en een doel gekregen in het Energieakkoord. Wij omarmen dit het in september ondertekende akkoord van harte. Niet alleen vanwege de inhoud, maar vooral ook vanwege het feit dat we het akkoord met zo veel verschillende partijen sloten. Het is daarmee geen papieren tijger, maar een solide basis waarmee we echt vooruit kunnen. Een moeilijke consequentie heeft het akkoord ook: onze centrale in Gelderland gaat sluiten. Dit betekent dat collega’s hun arbeidsplaats verliezen. Desondanks zetten we met het akkoord een stevige stap in de richting van de duurzaamheidsdoelstelling en accepteren tegelijkertijd een pijnlijk gevolg: baanverlies voor de mensen die er werken.

  Waar doet u uw voordeel mee?

  In dit E-magazine leest u welke wegen wij als energiebedrijf zijn ingeslagen. Vernieuwend en uitdagend. En steeds samen met anderen. U leest hoe we onze klanten helpen verduurzamen, hoe we met technologische innovaties zorgen voor meer rendement én een schoner milieu en hoe we op nieuwe manieren zaken doen. Altijd met als doel: voordeel voor u, ons én het milieu. Daar staan wij voor: nu, in 2014 en daarna.

  Ruud Bos, CEO GDF SUEZ Energie Nederland

 • Klanten helpen verduurzamen

  Klanten helpen verduurzamen

  Beter voor het milieu én de portemonnee

  We horen het veel om ons heen. Duurzaamheid is mooi, maar het kost veel geld. Onterecht, want terugverdientijden zijn vaak zo kort, dat duurzaamheid al snel geld oplevert. Om bedrijven op weg te helpen startten we samen met Cofely, het Financieele Dagblad en BNR Radio The Green Quest. Een Green Team bezoekt bedrijven en geeft advies. Dit zijn de resultaten en adviezen in 2013:

  Koninklijk Concertgebouw

  57% minder CO2-uitstoot, 20-80% minder voedselverspilling. Mogelijke besparing per jaar: € 156.395. Voorbeelden van maatregelen: anders ventileren, LED-verlichting gebruiken en de inkoper van voedsel ook verantwoordelijk maken voor de afvalverwerking.

  St. Elisabeth Ziekenhuis

  33,5% minder CO2-uitstoot, ruim 90% minder niet-recyclebaar afval. Mogelijke besparing per jaar: € 784.000. Voorbeelden van maatregelen: het verbeteren van apparatuur, een nieuwe koelinstallatie en het aanjagen van gedragsverandering.

  Arriva

  Onder meer 2.341 ton minder CO2 (=100.000 bomen), 1.500.000 kWh minder stroom, en 20.000.000 liter water minder. Mogelijke besparing per jaar: € 500.000. Voorbeelden van maatregelen: regenwater gebruiken om te wassen, zonnepanelen en een update van het persluchtsysteem.

  Meer weten? Kijk op www.thegreenquest.nl

 • Technologische innovaties

  Technologische innovaties

  Maxima-centrale: lager minimumvermogen, hoger rendement en milieuwinst

  Hoe snel de markt en de technologie zich kunnen ontwikkelen, is bijvoorbeeld te zien in Lelystad. Daar opende GDF SUEZ eind 2010 de Maxima-centrale, een gasgestookte elektriciteitscentrale met twee eenheden die elk 440 MW kunnen leveren.

  Het probleem: alles of niets

  De Maxima-centrale kreeg het al snel na de officiële opening moeilijk door de hoge gasprijzen, de sterke concurrentie van niet-gasgestookte centrales en gesubsidieerde windenergie uit Duitsland. Centrales hebben een vastgesteld minimumvermogen. Als de markt minder dan dat minimum vraagt, zijn er maar twee opties: de centrale uitschakelen, of blijven produceren, waarbij de overcapaciteit leidt tot rendementsverlies.

  De oplossing: meer of minder

  We hebben met technische aanpassingen het minimumvermogen van de Maxima-centrale tot bijna de helft teruggebracht. Het rendement werd hierdoor groter en de centrale kan, als de markt erom vraagt, snel weer opschakelen. Tegelijkertijd is milieuvoordeel ontstaan: de uitstoot van CO2 en stikstof is aanmerkelijk beperkt. 

 • Slimmer werken

  Slimmer werken

  Vandaag bepalen hoeveel energie u morgen nodig heeft

  Grote bedrijven hebben niet elke dag evenveel elektriciteit nodig. En dat terwijl ze wel elke dag dezelfde hoeveelheid krijgen en betalen. Dat moest slimmer kunnen, vonden we. Daarom biedt GDF SUEZ Energie Nederland klanten de kans om hun afname van elektriciteit op- en af te schakelen (demandside management). Manfred Klumpenaar, Marketing & Innovation manager, geeft uitleg.

 • De mening van experts

  De mening van experts

  Column

   ‘Ask not what your country can do for you. Ask what you can do for your country,’ zei John F. Kennedy ooit.

  Die uitspraak geldt ook voor de relatie tussen innovatie en duurzaamheid. Want de eerste vraag die mensen zich stellen: wat is de rol van innovatie voor duurzaamheid? Hoe krijgen we hernieuwbare energie goedkoper dan stroom uit kolen? Wanneer draaien die windmolens niet meer op subsidie?

  Maar we kunnen de vraag ook omdraaien: wat is de rol van duurzaamheid voor innovatie? Bedrijven die duurzaamheid verweven in hun strategie, weten daarmee te innoveren. Neem AkzoNobel die door een klant werd uitgedaagd een nieuwe, duurzame coating te ontwikkelen. Juist die coating leidt nu tot hogere marges en nieuwe business.

  Terug naar Kennedy. Zijn uitspraak gaat ook op voor innovatie en duurzaamheid. Vraag niet wat innovatie kan doen voor duurzaamheid, maar wat duurzaamheid kan doen voor innovatie.

  Mark Beumer
  Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven.nl
  Projectmanager BNR/FD The Green Quest
   

  Onze standpunten

  Wat vindt GDF SUEZ Energie Nederland van actuele energie-onderwerpen? U leest ze op onze website onder onze standpunten.